Een haag is een aantrekkelijk stuk groen, een erfafscheiding, een manier om je privacy te waarborgen én een driedimensionaal element. Een haag is een rij planten die geschikt zijn om aaneengesloten te groeien en makkelijk gesnoeid kunnen worden. De keuze van de planten en het juiste onderhoud daarvan bepalen hoe mooi jouw haag er uit komt te zien. Hoe maak je een succes van jouw haag of hagen? Lees deze gebruiksklare tips.

Zo verkrijg en behoud je een mooie haag
© PxHere.com

De haagplanten uitkiezen
Er is veel variatie in de soorten haagplanten die er verkrijgbaar zijn. Zo zijn er planten die in de winter groen blijven, planten die dichte of juist losse hagen vormen, en natuurlijk geschikte kandidaten voor hoge en lage heggen. Er zijn meer dan 20 planten die geschikt zijn om in West-Europa te overleven en goed te gedijen. Daartussen zitten vruchtstruiken met kleine bessen, laagblijvende loofboompjes, bamboesoorten, naaldbomen en zelfs rozenstruiken. Online of in het tuincentrum krijg je een goed overzicht van al deze planten, en hun unieke kenmerken. Zo krijg je snel een idee wat voor type haag bij jouw tuin past, en welke plantensoorten die haag kunnen opleveren.

Een haag aanplanten
Het is niet ingewikkeld om een haag aan te planten. Het geduldig wachten tot de struikjes groot genoeg zijn om een echte haag te vormen is veelal een grotere uitdaging! Neem deze tips in acht, en je haag wordt een succes.

1. Het is slim om de kluiten van de aangekochte planten te doordrenken met water. Zo voorkom je uitdroging van de wortels.
2. Graaf een sleuf die groot genoeg is – twee maal de breedte en de hoogte van de kluit is prima.
3. Vermeng de weggespitte grond met compost of met plantenaarde.
4. Verwijder voorzichtig de potten rond de kluiten.
5. Plaats de haagplanten zo rechtop mogelijk in de sleuf. De aarde, de bovenkant van de kluit en de omringende grond moeten zich op dezelfde hoogte bevinden.Een gespannen lijn langs de toppen kan helpen een strakke rij te creëren.
6. Stabiliseer de planten door er aarde rondom te spitten – let op dat ze niet naar één kant overhellen. Druk de aarde stevig aan.
7. Staat iedere plant stevig in de grond? Geef goed water en wacht zeker één seizoen met snoeien.

Haag
© PxHere.com

Een haag bemesten
Haagplanten zijn uitgekozen op hun goede groei. Ze hebben dan ook niet veel tuinmest nodig. Na een paar jaar kan je ze eenmaal per jaar bijvoeding geven in de vorm van droge korrelmest. Sommige haagplanten hebben wat meer voeding nodig. Ook kan het nodig zijn, zeker bij een hoge pH van de grond, om de grond aan te zuren. Hiervoor zijn diverse middelen verkrijgbaar.

De haag snoeien
Begin met snoeien zodra de planten aan de zijkant een goede overlap hebben. Voor de meeste hagen zijn twee snoeibeurten per jaar voldoende. Sommige plantensoorten mag je flink terugsnoeien, bij andere moet je nooit elke laag levend blad verwijderen. Zelf je haag snoeien is een vaardigheid die je slechts ontwikkelt door het te doen. Begin te snoeien op de minst zichtbare plek, en kijk naar het resultaat. Ziet het er goed uit? Snoei dan de rest. Handheggenscharen geven meer controle, elektrische heggenscharen meer gemak. Snoei de heg licht schuin omhoog, zodat ook de lagere takken voldoende zon ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!