Tegenwoordig helpt iedereen op zijn eigen manier mee om het klimaat te beschermen. Ook het aanleggen en onderhouden van een milieuvriendelijke tuin heeft een positieve impact op het klimaat. Er zijn veel tips die u kunt volgen wanneer u geïnteresseerd bent in het aanleggen en onderhouden van zo’n milieuvriendelijke voor- en achtertuin.

Een milieuvriendelijke tuin aanleggen én onderhouden doe je zo
© PxHere.com

Het aanleggen van een milieuvriendelijke tuin

Voordat u een tuin aanlegt, zijn er veel aspecten waar u over moet nadenken wanneer u het zo milieuvriendelijk mogelijk wilt. Voor het aanleggen van een milieuvriendelijke tuin kunt u de volgende keuzes het beste maken:

  1. Kies voor een groene haag in plaats van een schutting. Een groene haag om je tuin is namelijk de meest milieuvriendelijke tuinomzetting die er op het moment te vinden is. Een haag gaat langer mee dan een schutting en groeit vanzelf. Dit kost dus geen grondstoffen en energie. Is een haag te duur voor uw tuin? Zorg er dan voor dat uw schutting bestaat uit tweedehands planken, of gemaakt is van hout met een milieuvriendelijk keurmerk.
  2. Kies voor een tuin met zo min mogelijk bestrating. De meest milieuvriendelijke bestrating is namelijk géén bestrating. Bestraat alleen de stukken waar u van plan bent te gaan zitten of te lopen. Een groene tuin is namelijk beter in staat om het water vast te houden en zo af te voeren. Wilt u toch bestrating aanleggen in uw tuin, kies dan voor tweedehands tegels of tegels met een milieuvriendelijk keurmerk.
  3. Kies voor de juiste planten en bomen voor uw tuin. Onderzoek dus welke plekken zonnig of schaduwrijk zijn en kies hiervoor de juiste beplanting. Kies ook voor planten of bomen die zo min mogelijk water nodig hebben: hierdoor bespaar je water. Verder kunt u ook kiezen voor planten die gedurende het jaar bloeien: hierdoor lokt u nuttige insecten naar uw tuin, zoals bijen en vlinders.
Milieuvriendelijke tuin
© PxHere.com

Het onderhouden van een milieuvriendelijke tuin

Nu u een milieuvriendelijke tuin heeft ontworpen en aangelegd, is het belangrijk dat u deze op de juiste manier onderhoudt. Er zijn verschillende manieren om uw tuin zo milieuvriendelijk mogelijk te onderhouden:

  1. Houdt uw bodem gezond door deze voldoende te bemesten. Een gezonde bodem zorgt voor een goede bloei van planten en bloemen. Gezonde planten en bloemen worden uiteraard minder snel ziek en dus hoeft u minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Let er op dat u niet te veel mest gebruikt en bij voorkeur kiest voor organische mest of compost.
  2. Kies ervoor om zo min mogelijk elektrisch tuingereedschap aan te schaffen. Elektrisch tuingereedschap kost uiteraard energie. Heeft u het toch nodig in uw tuin? Kies dan voor een energiezuinig alternatief of kies ervoor om deze tweedehands aan te schaffen.
  3. Bestrijd plagen op een milieuvriendelijke manier. Het kan natuurlijk voorkomen dat uw tuin last krijgt van een plaag, zoals bladluizen of slakken. Door deze plagen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden, blijft uw tuin intact en beschermt u ook nog eens het milieu. Zo kunt u de natuurlijke vijanden uitnodigen door uw tuin voor hen aantrekkelijk te maken. Denkt u bijvoorbeeld aan egels en vogels. Verder moet u oppassen met het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen: ze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar zijn ook erg giftig voor dieren en nuttige insecten. Vermijd daarom deze chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!