Je gaat een tuinfeest houden. Goed idee: dit is gezellig voor iedereen, je hebt geen rotzooi in huis, er zullen minder mensen afzeggen en de sfeer is vele malen beter dan binnen omdat er meer ruimte is. De beslissing om de festiviteiten naar buiten te verplaatsen is het halve werk. De andere helft: het inrichten van de tuin. Hier een aantal tips voor het perfecte tuinfeest.
Minimaliseer je tuin eerst
Allereerst haal je alle overbodige spullen uit de tuin. Kinderspeelgoed in de schuur, fietsen even op straat of ook in de schuur, vijver en zandbak afdekken, plantenbakken en-potten aan de kant, eventueel een omheining voor je moestuin: natuurlijk haal je geen barbaren in huis maar de meeste gasten kennen je tuin misschien niet goed. Bovendien is het veelal donker en kijken mensen met een glaasje op niet goed uit waar ze lopen.
Verlicht de tuin op een mooie maar veilige manier
Met lampions, vuurkorfjes, waxinelichtjes, lampenkoorden en lantaarns kun je de boel feeëriek verlichten: het ziet er gezellig uit en zoals gezegd is het wel handig wanneer mensen kunnen zien waar ze lopen. Zorg ervoor dat elektriciteitskabels niet in de ‘loop’ liggen, en stekkerdozen niet op plaatsen waar met drank geknoeid kan worden. Doe ze zo nodig in een plastic zak (dit geldt ook voor je muziekinstallatie). In een kleine tuin kun je beter geen vuurtje maken.
Zitgelegenheid op diverse hoogtes
Zorg wel voor voldoende zitgelegenheid. Je kunt deze voor één keer lenen bij de buren, of huren. Zitzakken, picknickbanken en lounge-meubilair: zitplekken op diverse hoogtes maken de setting speels.
Maak afspraken met de buren, of beter nog: nodig ze uit!
Tuinfeesten kunnen een bron van ergernis vormen voor de buren. Het is het leukste om ze uit te nodigen, maar wanneer je dit niet wilt, is het wel zo netjes om ze op de hoogte te stellen: hoeveel mensen er komen, dat er muziek gedraaid zal worden, tot hoe laat je denkt door te feesten. Als je buren weten waar ze aan toe zijn, hoeven ze zich niet op te winden en kun jij gerust feestvieren.
Koelkast: naar buiten ermee
In de loop van de avond zullen je gasten veelal zelf hun drankje pakken. Of je moet goesting hebben voor kelner te spelen. Waarschijnlijk niet. Eén ding wil je niet: mensen die het huis in- en uitlopen. Daarom is het handig om de koelkast met drank en hapjes buiten neer te zetten. Eventueel huur je er één. Niets zo teleurstellend als ongekoelde bieren, frisdrank of wijnen. Je kunt ook emmers of kuipen met ijsblokjes neerzetten. Niet doen: bier koelen in de (vis)vijver. De etiketten laten los, vallen uit elkaar en maken een rommeltje van je vijver.
Doe niet moeilijk met een barbecue
Barbecueën, het klinkt altijd gezellig maar dat is het alleen met kleine groepjes. Wanneer 20 mensen tegelijk een worstje willen eten, wordt het maar een stressvolle aangelegenheid. En er is altijd wel een domme neef die op de barbecue gaat zitten. Nee, zorg voor een buffet met brood, salades, vlees, vis en groenten en iedereen komt aan zijn trekken. En om niet met een vette vaat achter te blijven, organiseer je ook een gezellige babbelkeuken met een aantal mensen aan de afwasbak die af en toe eens afwisselen. Een muziekje en een drankje erbij en het feestje blijft aan de gang. Aan het eind van de avond, wanneer iedereen naar huis is, ben je tegelijk ook klaar met opruimen.