Steeds meer mensen verkopen tegenwoordig hun huis zonder een immobiliënkantoor. Zij doen vooral beroep op een eigen website of lanceren de verkoop via sociale media. Via deze kanalen kan je een grote doelgroep bereiken. Hieronder enkele praktische tips hoe je te werk gaat als je je huis verkoopt en hoe je eraan begint.

Je huis verkopen zo begin je eraan
© PxHere.com

Vraag een realistische prijs

Hoewel je geen plannen hebt om met een makelaar in het huwelijksbootje te stappen, kan je toch best een paar makelaars uitnodigen om naar je thuis te laten komen. Maak hun wel meteen er attent op dat je een vrijblijvende schatting wil, zonder bindende voorwaarden. Googel eveneens op internet naar immobiliën websites die prijskaartjes laten zien van gelijkaardige huizen die je zelf wil verkopen. Wik en weeg zodat je een realistische prijs kan vragen voor geïnteresseerden. Met die informatie in het achterhoofd en de geschatte bedragen van de makelaar kan je een startprijs zelf bepalen. Iedereen wil zoveel mogelijk vragen voor zijn huis, maar het mag ook geen exorbitante prijs zijn waar niemand op toehapt. Realiteitszin is hier wel op zijn plaats. Wanneer je prijzen vergelijkt, is het geen slecht idee om vijf procent bij die vraagprijzen in te calculeren. Waarom? Het antwoord is eenvoudig. Hierdoor creëer je voor jezelf een marge die onderhandelingen makkelijker maken. Zorg wel dat de winst ook niet te groot gaat worden.

Maak het gezellig bij een bezichtiging

Bij het bezichtigen van een huis zal je zelden een tweede kans krijgen. De eerste indruk is vaak de meest doorslaggevende. Daarom zal je huis piekfijn in orde moeten zijn bij een bezoek van een potentiële koper. Een vaatwas die nog vuil op het aanrecht staat, is niet meteen een aangewezen verkooptechniek. Zet de uitdrukking ‘Opgeruimd staat netjes’ centraal wanneer iemand je huis komt bekijken. De eventuele geïnteresseerde wil immers gewoon rondneuzen om te kijken of hij in het huis kan leven. Muurschilderingen bijvoorbeeld kan je beter weghalen zodat er een neutrale omgeving ontstaat. Theelichtjes, een bloemenboeket in de woonruimte of een mooie broodplank in de keuken… Het hangt soms af van de kleinste details om een kandidaat-koper over de streep te trekken. Zonovergoten dagen in het voorjaar of tijdens de nazomer zijn de beste tijdstippen om je huis te komen bezichtigen. Probeer wel zoveel mogelijk de ontmoeting tijdens de dag te organiseren. Zorg dat de gordijnen wagenwijd open zijn zodat er zoveel mogelijk lichtinval binnenkomt. Hoe meer licht, hoe ruimer de woning aanvoelt.

Huis verkopen
© PxHere.com

Verkoop niet meteen aan de eerste de beste

Het spreekt voor zich dat verschillende kandidaat-kopers het beste zijn. Met die wetenschap in het achterhoofd kom je niet meteen onder druk te staan om toe te happen bij de eerste de beste. Tenzij uiteraard al een hele lange tijd je huis te koop staat. Huizen op locaties die gewild zijn, worden vaak verkocht voor een hogere prijs dan dat je zelf aanvankelijk voor ogen had. Als je verschillende gegadigden hebt, kan je vragen dat ze een bod uitbrengen onder een gesloten enveloppe. Je kan het ook over een andere boeg gooien en de kandidaten tegen elkaar uitspelen. Dat kan soms wel tegen je keren omdat deze tactiek niet altijd als fair overkomt. Het risico bestaat dat sommige kopers wel gaan afhaken. Hou bij de onderhandelingen tijdens de eerste weken van de verkoopperiode een minimumprijs in je achterhoofd. Bij mogelijk gebrek aan belangstelling kan je dan deze minimale prijs later bijsturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!