Een LED-paneel is één van de mooiste en modernste soorten verlichting. Met deze grote panelen kan je je huis of kantoor een grote, zachte en erg aantrekkelijke lichtbron geven. Daarbij heb je de keuze uit veel verschillende kleuren, lichtsterktes en formaten. LED-panelen zijn geschikt om in te bouwen in een systeemplafond – de maten van bepaalde modellen zijn daar op afgestemd. Maar ook in een wand zorgen ze voor een prachtige en verrassende interieurverlichting.

Eigentijdse lichtideeën ontdek het LED-paneel
© Pixabay.com

Bij het uitkiezen van een LED-paneel is het een goed idee om even rustig te kijken wat er op dit moment allemaal op de markt is. Het aanbod wordt elke maand groter en interessanter. De verschillen tussen de types kan subtiel, maar belangrijk zijn. Lees hier waar je op moet letten, en je hebt snel het perfecte LED-paneel voor je pand gevonden.

Een vorm die natuurlijk in jouw interieur valt
Terwijl bij oudere lampen de decoratieve waarde vaak in het montuur zit, is een LED-paneel zelf een mooi element. Je hebt een ruime keuze in vormen, waarvan sommige rechttoe rechtaan zijn en andere verrassend speels.

De meest gebruikte LED-panelen zijn vierkant of rechthoekig. Veel vierkante panelen passen bijvoorbeeld perfect in een systeemplafond en hebben een afmeting van 595 x 595 mm. Rechthoekige panelen kunnen gebruikt worden om de indruk van een ruit binnenshuis te wekken, of aan het plafond hangen als vervanging van daglicht. Zogenaamde “hollow” panelen hebben alleen verlichting aan de randen, wat een mysterieus licht oplevert. Maar er zijn ook sierlijke ronde panelen die het idee van een spiegel of een patrijspoort in een schip oproepen – en we zien nog meer fascinerende nieuwe vormen in de handel komen.

Praktische en kunstzinnige bevestiging
Een LED-paneel kan in een systeemplafond simpel worden ingebouwd. Ook in verschillende wanden kan een (groter) rechthoekig of vierkant paneel verzonken worden weggewerkt. Maar opbouw is ook mogelijk: de panelen zijn dan voorzien van een opstaand kastje, waarin ze extra opvallen en echt uit de wand of het plafond naar voren komen. Ook op dit punt hebben sommige leveranciers hun creativiteit de vrije loop gelaten. LED-panelen kunnen aan dunne staalkabels of kettingen omlaag hangen, of verwerkt zijn in een decoratief montuur of kantelbaar frame.

Eigentijdse lichtideeën ontdek het LED-panee
© Pixabay.com

Een prettige lichtkleur uitkiezen
Net als bij andere lampen zijn er LED-panelen in verschillende kleuren beschikbaar. Veel daarvan zijn variaties op wit. Een bepaalde kleur kan de sfeer in je pand natuurlijk accentueren of daar juist een contrast mee vormen. Even nadenken over de juiste lichtkleur is dus verstandig!

De kleur, ook wel kleurtemperatuur of CCT, van LED-verlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Dit zijn de meest toegepaste lichtkleuren met hun waardes in Kelvin:

  • Een paneel met een lichtkleur van 3000K is warm wit en in grote lijnen te vergelijken met het licht van de oude halogeenspots.
  • De lichtkleur 4000K is de aangewezen vervanging voor TL-buizen. Dit heldere, neutrale wit komt in veel omgevingen, waaronder kantoren, uitstekend tot zijn recht.
  • Een lichttemperatuur van 6500K wordt door ons ervaren als koud wit. In sobere, industriële omgevingen is dit koele licht, dat rustig in het oog ligt, een erg geschikte keuze.

De UGR-waarde: aangenaam licht zonder verblinding
De laatste belangrijke factor om op te letten is de UGR-waarde van het paneel. Lampen kunnen als aangenaam worden ervaren, maar ze kunnen een gebruiker ook verblinden. Dat laatste is erg hinderlijk en kan het comfortlevel van een lichtbron sterk verminderen. Denk maar aan oude halogeenspots of een bouwlamp. Met zulke lampen kan je niet ontspannen in je woonkamer en wordt je werk nadelig beïnvloed. Reden genoeg om hier dus even bij stil te staan.

De UGR-waarde (Unified Glare Rate) is een waarde die aangeeft of een lichtbron als aangenaam wordt ervaren of juist tot verblinding leidt. De Europese Unie geeft de aanbeveling aan fabrikanten om op hun verpakkingen van binnenverlichting een tabel met UGR-waarden te printen. Net als bij de lichttemperatuur kan een consument zo zelf nagaan wat het beste product voor zijn situatie is. Dit zijn de meest voorkomende UGR-waarden bij LED-panelen:

  • Voor tekenkamers en ateliers is een heel subtiele verlichting tot UGR 16 perfect.
  • Panelen met waarden van minder dan UGR 19 leiden, ook op langere termijn, nauwelijks tot verblinding. In kantooromgevingen en woonkamers zijn dit goede panelen.
  • Bij fijn industriewerk en in productieruimtes kunnen panelen met een waarde tot UGR 22 ingezet worden.
  • Panelen met vrij felle verlichting tot UGR 25 vinden hun toepassing in ruimtes waar zwaarder industriewerk uitgevoerd wordt.

In gangen, hallen en andere ruimtes waar niet langdurig verbleven wordt, is een waarde tot UGR 28 geschikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!