Men zegt wel eens dat Belgen geboren zijn met een baksteen in de maag. Ook al is het tempo waarmee we nieuwe huizen bouwen de laatste jaren wat afgezwakt: het blijft een must voor de Vlaming om een huis te bezitten. Elk jaar opnieuw vertrekken duizenden singles en koppels dan ook op huizenjacht. Jammer genoeg blijven er ook elk jaar opnieuw enkele van deze hoopvollen verweesd achter. Hadden ze maar beter onderhandeld, hadden ze maar beter nagedacht, hadden ze maar iets anders gedaan. Om dit te voorkomen zijn hier een paar gouden tips om tijdens jouw huizenjacht in het achterhoofd te houden.

Op huizenjacht Verlies dit niet uit het oog!
© PxHere.com

Vergeet de research niet

De standaard tactiek van de Vlaming is het afschuimen van de immowebsites tot er een woning gevonden is die aan de criteria voldoet. Een grondige internetzoektocht is echter niet hetzelfde als een grondige research. Zo kan je bijvoorbeeld bij een interessant huis best even nagaan of er in de buurt gelijkaardige huizen verkocht zijn in de afgelopen maanden. Deze informatie kan nagegaan worden bij het kadaster en geeft de beste inschatting van de reële waarde van het huis in kwestie. Daarnaast kijk je ook best even naar hoe lang de woning nu exact te koop staat. Is dat langer dan zes maanden? Dan is de vraagprijs waarschijnlijk te hoog gezet en kan je gerust 10% lager bieden. Ten slotte is het nooit fout om even de grondplannen op te vragen bij de gemeente. Kijk goed de bestemming na (een woonpark is geen woongebied bijvoorbeeld) en ga na of alle gebouwen legaal gezet zijn.

Locatie is heilig

De drie belangrijkste zaken die de waarde van een woning bepalen zijn locatie, locatie en locatie. De ligging van jouw toekomstig huis is echter niet alleen belangrijk voor het budget, maar ook voor je persoonlijke leven. Zoek je een optimale verbinding met grootsteden? Ga je graag dicht bij het werk of de school van de kinderen wonen? Liggen de winkels op fietsafstand? Het zijn stuk voor stuk vragen die je best op voorhand even voor jezelf (en jouw partner) doorneemt. Het uiterlijk en interieur van elke woning kan aangepast worden. De ligging niet.

Huizenjacht
© PxHere.com

Staar je niet blind op de afmetingen

Belgen wonen graag groot. Dat betekent helaas ook dat we ons nog te veel blindstaren op het aantal vierkante meter van de woning. Extra woonoppervlakte staat echter niet gelijk met extra woonkwaliteit. Ook met een relatief beperkte ruimte kan je een ruimtelijk gevoel creëren. Bovendien brengt een groter huis ook extra kosten met zich mee. Meer onderhoud, een duurdere verzekering, hogere energiekosten en ga zo maar door.

Ogen open tijdens de bezichtiging

Ga je een woning bekijken? Dan is het altijd een goed idee om niet alleen te gaan. Neem iemand met kennis van zaken mee. Deze zien niet alleen sneller de onvolmaaktheden van een huis, maar durven ook sneller de lastige vragen te stellen. Geloof ook de verkoper en/of makelaar niet op zijn woord en controleer waar het kan. Elke tuin is zuidgericht tot je een kompas erbij neemt.

Toekomstgericht

Misschien wel de belangrijkste vraag voor de nieuwe generatie kopers: is jullie toekomstig huis klaar voor die toekomst? De overheid legt steeds strengere regels op en huizen die daar niet aan voldoen moeten vroeg of laat aangepast worden. Aanpassingen die wel eens een pittig prijskaartje met zich mee kunnen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!