Een huis kost geld. Niet alleen in de aankoop, maar ook in onderhoud. Als je je huis goed wilt onderhouden, moet je hier eigenlijk zo’n 300 euro per maand voor opzij zetten. Doe je dat niet en laat je na om het nodige onderhoud te plegen aan je woning, dan kan dat als gevolg hebben dat zaken die enkel onderhoud behoefden op een gegeven moment helemaal vervangen moeten worden. Ook daalt de waarde van een slecht onderhouden woning. Daarom zetten we een aantal onderhoudswerken op een rijtje die je om de zoveel tijd zou moeten doen in huis.

Onderhoudswerken aan je huis een lange termijnplanning
© PxHere.com

Gevel reinigen en impregneren

De gevel van je woning is het aangezicht van je huis. Om deze netjes te houden, is het nodig om hem periodiek te reinigen. Doe je dit niet, dan kan deze gevel die je huis beschermt tegen weer en wind aangetast raken. Het gevolg daarvan is dat er vocht kan binnendringen in de woning. Dat veroorzaakt ongezonde woonomstandigheden voor jou als bewoner. Naast het reinigen van de gevel, kun je hem ook (eens in de tien jaar) laten impregneren. Dan wordt er een laagje aangebracht dat water afweert en brandvertragend werkt.

Schilderwerk

Verf geeft je kozijnen een mooi kleurtje, maar beschermt ook hout tegen weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat het hout niet gaat rotten, moet de verflaag intact blijven. Zo’n verflaag gaat zes tot tien jaar mee (de verflaag op kozijnen die in de volle zon staan nog korter) en moet dus regelmatig geïnspecteerd worden. Kijk of je blaasjes, scheurtjes of verkleuringen ziet. Dit zijn indicaties dat je het schilderwerk moet bijwerken. Inspecteer voordat je gaat schilderen eerst het hout. Is het hout beschadigd, dan moet je dit eerst repareren.

Dak

Het is verstandig om regelmatig te controleren hoe je dak erbij ligt. Zijn de dakpannen allemaal nog in orde? Zo niet, dan moet je dit zo snel mogelijk oplossen, anders kun je lekkages krijgen. Check ook of de aansluiting van het dak op de dakgoot en de regenpijp nog in goede staat zijn. Verwijder waar aanwezig het mos.

Onderhoudswerken huis lange termijnplanning
© PxHere.com

Ventilatieroosters

Het is van belang voor de leefbaarheid dat je woning goed geventileerd wordt. Zitten er ventilatieroosters in je muren, dan moet je deze regelmatig controleren. Ze kunnen namelijk verstopt raken. Laat je dat op zijn beloop, dan kan er schimmel ontstaan in huis en dat is erg slecht voor je gezondheid.

Dakgoot

Controleer regelmatig je dakgoot, want deze krijg een hoop te verduren. Niet alleen wordt hij blootgesteld aan weer en wind, ook kan hij verstopt raken door bladeren en aanslag. Door regelmatig te controleren en de dakgoot leeg te halen, zorg je ervoor dat je dakgoot je woning kan blijven beschermen tegen overtollig regenwater. Controleer daarbij ook de staat van de dakgoot, want door bladresten en zure regen kan hij beschadigd raken. Maak je dakgoot zeker één keer per jaar schoon.

Ramen

Je wilt voorkomen dat je houten kozijnen gaan rotten. Dat doe je enerzijds door het schilderwerk bij te houden, maar anderzijds ook door ervoor te zorgen dat de kitaansluiting van de ramen op de kozijnen in goede staat blijven. Door weersomstandigheden en het openen en sluiten van het raam kan de kit gaan scheuren. Hierdoor wordt het hout blootgesteld aan weersinvloeden. Maak de kitranden iedere keer als je de ramen lapt schoon om dit te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!