Niets is er heerlijker dan in hartje zomer een plonsduik te kunnen nemen in jouw eigen zwembad. Een stukje tropisch paradijs in de achtertuin staat dan ook op het verlanglijstje van heel wat landgenoten. Maar hoe gaat dat eigenlijk praktisch in zijn werk? Is elke tuin wel geschikt om een zwembad te plaatsen? Zijn er zaken om specifiek rekening mee te houden? En hoe zit het eigenlijk met het budget? Kortom: hoe pak je het concreet aan?

Een zwembad in de tuin zo doe je het
© PxHere.com

Kan jouw budget het dragen?

De eerste en misschien wel de belangrijkste vraag wanneer het gaat over een zwembad is de budgetvraag. Een zwembad brengt immers nog wel wat meer kosten met zich mee buiten de aanleg. Zo moet je het in ons relatief koude klimaat ook verwarmd houden. Dat betekent een flinke stijging van de energiefactuur. Daarnaast is ook het water dat in het zwembad terecht komt niet gratis en zijn er bepaalde onderhoudskosten (denk aan de aankoop van chloor) om in rekening te brengen. Gaat die rekensom het budget te boven? Dan zijn er alternatieven om toch te genieten van een plonsje in de tuin. Zo zijn er tal van opblaasbare zwembaden op de markt en kan je voor een iets stevigere optie een opbouw zwembad in de tuin plaatsen.

De aanleg van het zwembad

Ga je een echt zwembad laten aanleggen in de tuin? Dan is de eerste stap een onderzoek van de bodem. Zo is het mogelijk dat de ondergrond te veel grondwater bevat. Is dit het geval? Dan moet de grond eerst droog getrokken worden om de duurzaamheid van het zwembad te waarborgen. Dit is dan ook één van de redenen waarom je jouw zwembad het best in het najaar laat aanleggen. Dit is immers de periode waarin het grondwater lager staat en de ondergrond droger is. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat jouw nieuwe zwembad er staat voor het weer het toelaat om ook daadwerkelijk te zwemmen. Ten slotte heb je op deze manier de hele lente vrij om de nieuwe lay-out van jouw tuin in de vingers te krijgen.

Zwembad in de tuin
© PxHere.com

Een paar vragen om op voorhand over na te denken

Het moment van de aanleg is verre van de enige vraag die je best kunt beantwoorden op voorhand. Zo zijn er heel wat opties qua materialen. Er is het aloude beton, er is epoxy, polyester en ga zo maar door. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen look. Daarnaast zijn er ook heel wat diverse mogelijkheden wat betreft de zwembadtechnieken. Ga je bijvoorbeeld voor een warmtepomp of een warmtewisselaar? Een combinatie van beiden? Ga je het zwembad ’s nachts afdekken? Heb je een bepaalde filterinstallatie op het oog? Stuk voor stuk vragen die je best even overloopt met iemand met kennis van zaken.

Het energievraagstuk

Een goede zwemtemperatuur is zo’n 26 à 28 graden. Om deze temperatuur op een betaalbare manier te bereiken kan je wel enkele aanpassingen aan jouw zwembad doen. Zo is een groot en diep zwembad natuurlijk een duur zwembad. Daarnaast is het misschien een idee om te investeren in een zonnecollector. Een dergelijk systeem heeft een behoorlijke instapkost, maar loont op termijn meer dan de moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!