Ongedierte komt vaak opzetten op het moment dat de temperatuur stijgt en je wilt genieten van de tuin. De ongewenste beestjes zorgen niet alleen voor overlast wanneer je op het terras zit, maar kunnen ook de planten in de tuin flink dwarszitten. Zeker wanneer je een moestuin of kruidentuin hebt kan ongedierte flinke overlast veroorzaken. Je wilt de diertjes natuurlijk niet met gif bestrijden, omdat dit vervolgens op jouw groenten, fruit en kruiden komt. Met deze tips ga je ongedierte in de tuin ecologisch te lijf.
Luis en spint op natuurlijke wijze bestrijden
Veel mensen hebben last van bladluis. De bladluis kan met verschillende huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes bestreden worden. Zo kan het insect niet tegen brandnetelthee. Je kunt thee maken met koud of heet water, dat je vervolgens eerst af laat koelen. Deze thee kun je zeker een paar dagen laten trekken. Giet het vervolgens in een plantenspuit en sproei deze in met de brandnetelthee als preventief middel. Wanneer de bladluis al op de planten zit kun je deze insecten bestrijden met water met azijn. Zie je een lieveheersbeestje op de plant zitten? Haal deze zeker niet weg, want het lieveheersbeestje is de natuurlijke vijand van luis en spint. Lieveheersbeestjes zijn dus uitstekende ecologisch plantenbeschermers.
Slakken verjagen
Slakken kunnen je planten helemaal kaal vreten. Deze zijn echter makkelijk weg te houden, omdat slakken niet van scherpe randen houden. Maak bijvoorbeeld een barrière rondom de planten van oesterschelpen en eierschalen. Een ander materiaal waar slakken niet tegen kunnen is koper. Door een band van koperringen te maken en deze rond de plant aan te leggen is de kans groot dat de slakken jouw plant met rust laten. Als laatste redmiddel kun je ook nematoden kopen in het tuincentrum. Deze microscopisch kleine dieren zijn de natuurlijke vijand van slakken. Je koopt deze in de vorm van een pakje klei en lost dit in een gieter op in het water. Vervolgens kun je het goedje met de gieter uitgieten in de tuin. Wanneer de slakken op de plant komen gaan de kleine parasieten naar binnen waar ze eitjes leggen in de slak. Deze eitjes groeien uit tot larven die de slak van binnenuit opeten.
Mieren verdelgen zonder gif
Mierennesten kunnen op den duur grote schade aanbrengen aan het terras of de oprit, omdat deze kunnen leiden tot verzakking van de bestrating. Mieren kun je bestrijden door een koperen voorwerp, zoals een muntje of een ring, bij de ingang van het nest te plaatsen. Ook helpt het om meerdere keren kokend water in de nesten te gieten. Let hierbij wel op dat je de wortels van planten in de buurt niet beschadigd.
Kruiden planten om insecten weg te houden
Niet alleen hebben alle insecten een natuurlijke vijand, er zijn ook planten waar ze niet van houden. Zo kun je ervoor kiezen om kruiden in de tuin te planten die ervoor zorgen dat het ongedierte op afstand blijft. Door basilicum te planten naast je tomatenplanten voorkom je dat de witte vlieg op de tomaten afkomt. Mieren blijven weg wanneer er munt, peterselie of lavendel in de tuin staat en citroenmelisse en citroenverbena weert (steek)muggen. Knoflook is een uitstekende oplossing tegen bladluis. Door een knoflookplantje of zelfs een teentje knoflook naast de getroffen plant te plaatsen neemt deze een beetje knoflookgeur op. Hierdoor blijft de luis weg. Na verloop van tijd zal het knoflookteentje ontkiemen. Het groene loof is eetbaar.