Ben je uitgekeken op dat oude bad in je badkamer? Wil je graag een zuinigere douche in de plek zetten? Zeker een goed idee met de altijd maar stijgende energieprijzen. Voor een totaalrenovatie voorzie je best al een aanzienlijk budget. Heb je dit niet voorhanden? Dan zijn er ook meer budgetvriendelijke opties. Met deze tips maak jij van je badkamer een betaalbaar energiezuinig pareltje. 

© Pexels.com

Ga voor stijl, maar dan budgetvriendelijk

Een kant en klare douchecabine mag dan wel gemakkelijk, snel en goedkoop te plaatsen zijn. Echt stijlvol is het niet. Bovendien hoeft een inloopdouche echt niet duur te zijn. Met een paar goed gekozen, budgetvriendelijke materialen kan je heel wat besparen, niet alleen op de materialen maar ook op tijd en plaatsingskost. 

Douchebak

Bij een inloopdouche loopt traditioneel de tegelvloer van de badkamer gewoon door in de douche. Heel mooi en stijlvol, maar ook prijzig. De vloer onder de douche moet namelijk perfect waterdicht zijn om lekken te voorkomen. En die aanpassingen zijn behoorlijk duur. Dan is een douchebak een veel budgetvriendelijkere oplossing. Snel geplaatst, waterdicht en tegenwoordig ook in mooi strakke modellen te krijgen. 

Wat met de muren? 

Geen zin om oude tegels te gaan uitbreken en te vervangen door nieuwe? Dat hoeft ook helemaal niet. Je kan je douchewand ook bekleden met panelen die de hele wand bedekken. Je plaatst ze gewoon tegen de al bestaande tegels. Super makkelijk dus. Maar een douchewand heeft nog meer voordelen: het is een duurzaam en slijtvast product dat bovendien heel hygiënisch is door het niet-poreuze oppervlak. Je maakt ze gemakkelijk schoon en omdat ze uit 1 stuk bestaan, hoef je dus ook nooit meer vieze voegen te schrobben. Bovendien kan er geen vocht achter de panelen dus de kans op lekken of schimmels verkleint aanzienlijk. En het beste van al: douchewanden zijn goedkoper dan tegels.

© Pexels.com

Energiebesparende kranen

Wanneer je je bad eruit gooit en vervangt door een douche ga je waarschijnlijk ook het kraanwerk moeten vernieuwen. Een waterbesparende douchekop is zeker een goed idee. Maar je kan ook zelf heel wat besparen door een paar kleine gewoontes te veranderen. Zo draai je de mengkraan best altijd volledig naar de koudwaterstand wanneer je geen warm water nodig hebt. Zo vermijd je dat de boiler of verwarming extra aanslaat. En bespaar je weer wat extra op de energiefactuur. 

Finishing touches

Is je badkamerrenovatie klaar, dan begint het leuke deel: de aankleding. Badkamer accessoires zoals een handdoekrek, vuilbakje, linnenmand en zeephouder maken het geheel helemaal af! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!