Een diepvriezer is handig. Maar wat kan je er allemaal in kwijt? En hoelang mag je je voedingswaren in je vriezer laten? We maakten een overzicht.

De diepvriezer je redder in nood
© PxHere.com

Van de ene diepvriezer naar de andere
Wanneer je diepvriesproducten koopt in de supermarkt of in een diepvrieszaak, mag je die uiteraard ook in je eigen diepvriezer steken. Hou voor de houdbaarheid rekening met de datum die op de verpakking staat. Let er wel op dat je de producten zo snel mogelijk transporteert. Zeker in de zomer is een koeltas of frigobox geen overbodige luxe.

Vlees en vis
Zowat alle verse vlees- en vissoorten mogen ingevroren worden. De meeste producten blijven drie tot zelfs zes maanden goed zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.

Groenten en fruit
Groenten blijven een jaar goed in de diepvriezer. Blancheer ze wel best vooraleer je ze invriest zodat kwaliteit en smaak behouden blijven. Blancheren betekent dat je ze enkele minuten gaat koken. Het is belangrijk dat je ze laat afkoelen door ze onder koud stromend water te houden of in een ijsbad onderdompelt vooraleer je ze invriest. Je kan de meeste groenten invriezen. Het is zelfs heel gezond om verse groenten in te vriezen. Zo behouden ze hun voedingswaarde en vitaminen.
Ook fruit kan ingevroren worden. Druiven en bessen bijvoorbeeld kan je in z’n geheel in de vriezer stoppen. Bij appels en peren verwijder je best het klokhuis en een banaan vries je best in zonder schil, eventueel reeds in stukjes gesneden. Een ingevroren stuk fruit blijft acht tot twaalf maanden goed.

Brood, gebak en melkproducten
Brood en gebak lenen zich uitstekend om in porties in te vriezen. Zo haal je enkel de boterhammen uit de diepvriezer die je die dag nodig hebt. Gebruik je diepvriesvoorraad wel best op binnen de maand. Boter, kaas, yoghurt, ijs en melk kunnen allemaal in de vriezer, zeker zo’n twee tot zelfs zes maanden.

Diepvriezer
© PxHere.com

Soep, pasta, rijst en stoofpotjes
Een diepvriezer is ideaal voor het invriezen van soep, restjes van stoofpotjes, pasta(saus) en rijstbereidingen. Ze blijven minimum drie maanden goed.

Wat mag niet in de diepvriezer?
De lijst is niet volledig, maar volgende producten vries je alvast beter niet in: eieren in de schaal, mayonaise, zure room, karnemelk, pudding, roomkaas, meloen, sla, aubergine, radijs, kiemen, aardappelen (behalve puree) en koolzuurhoudende dranken.

Nog enkele tips
Bovenstaande adviezen zijn richtlijnen, want de ene diepvriezer is natuurlijk de andere niet. In het vriesvakje van je koelkast zal een product niet zo lang bewaren als in een aparte viersterrendiepvriezer. Als algemene tip kan je hanteren dat je je producten best niet al te lang in je vriezer laat, want hoe langer je wacht, hoe minder optimaal smaak en textuur zijn. Schrijf telkens de datum op je verpakking, zo behoud je overzicht.
Bij het verpakken is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan.
Tot slot: ontdooien doe je best de avond vooraf, waarbij je je product op een bord in de koelkast plaatst. Dit is bovendien energievriendelijk doordat je bevroren product de koelkast mee koel helpt te houden. Het is ook de meest voedselveilige manier van ontdooien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!