Wist je dat liefst een derde van de warmte in huis via het dak ontsnapt? Dat is het geval voor een woning zonder dakisolatie. Om de verspilling van kostbare energie tegen te gaan, loont het de moeite om je dak te renoveren. Bij een dakrenovatie komt heel wat kijken. Je moet het dus slim aanpakken. Ontdek hieronder onze tips voor een vlotte renovatie van je dak.

© Pixabay.com

Waarom is een dakrenovatie nodig?

Een dakrenovatie is niet altijd een eenvoudige renovatie en het kan ook best een zware investering zijn. Toch loont het de moeite. Een ouder dak zonder onderdak of dakisolatie renoveren betekent dat minder energie verloren gaat, wat de stookkosten en dus de uiteindelijke energiefactuur laat krimpen. Een nieuw, energie-efficiënter dak verlengt de levensduur van je woning, wat ook zorgt voor een vastgoedmeerwaarde.

Een nieuw dak betekent vaak ook dat de zolder kan omgevormd worden tot een volwaardige, functionele ruimte. Door die extra bouwlaag en gewonnen ruimte win je dus ook aan wooncomfort.

Ten slotte is een dakrenovatie het uitgelezen moment om een dakkapel, dakraam of zonnepanelen toe te voegen. Een investering met veel rendement!

Hoe begin je aan het renoveren van je dak?

Hoewel je dak er van buitenaf nog prima kan uitzien, kunnen er toch onderliggende problemen zijn. Laat daarom allereerst een vakman je dak onder de loep nemen. Hij kan zien of er delen moeten vervangen worden, of er eventueel structurele of stabiliteitsproblemen zijn, waar een dakraam of dakkapel kan geplaatst worden, ….

Bij een dakrenovatie kan je hier en daar wel zelf de handen uit de mouwen steken, maar een goede vakman is een must. Vraag dus op zoveel mogelijk plaatsen een offerte van een dakdekker op. Zo kan je prijzen en beschikbaarheid vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw project. 

© Unsplash.com

Welke soort dakrenovatie is nodig voor jouw dak?

Het is niet noodzakelijk zo dat elk onderdeel aan vernieuwing toe is. Sommige delen zijn crucialer of slijtvaster dan andere. Is je dak structureel nog oké, maar kamp je toch met lekken en schade? In dat geval zullen herstellingen vooral een oplapmiddel zijn en kan een grondige renovatie toch aan de orde zijn. Laat daarom altijd een vakman je dak inspecteren. Zo krijg je een grondige evaluatie van de staat van je dak.

Dakrenovatie betekent niet altijd een geheel nieuw dak. Er zijn verschillende soorten dakrenovaties:

  • Nieuwe dakbedekking
  • Overzetdak
  • Dakisolatie en zolderisolatie
  • Onderdak plaatsen
  • Volledig nieuw dak

Hoe behoud je de charmante look van je oud dak?

De charme van een oude woning kan je makkelijk nabootsen met nieuwe materialen. Je kan er ook voor kiezen om je oude dakpannen te recupereren, maar de afbraak kan daardoor langer duren en uiteindelijk duurder zijn. Nieuwe dakpannen bestaan in allerlei kleuren en stijlen, zodat je makkelijk een authentieke sfeer creëert.

Bij een dakrenovatie moet je met heel wat zaken rekening houden. Laat je daarom goed informeren en bijstaan door een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!