Bodembedekkers zijn hele nuttige, laag groeiende planten. Ze vormen snel een netwerk van wortels, waardoor je binnen no time grote stukken grond kunt bedekken met groen (en soms bloemen). Hierdoor heb je veel minder last van onkruid en kijk je niet langer tegen kale plekken in je tuin aan. Er zijn allerlei soorten bodembedekkers. Sommige staan prima in de schaduw, andere prefereren een plekje in de zon, sommige hebben prachtige bloemetjes en andere zijn volledig groen. Veel van deze planten behouden in ieder geval het hele jaar hun blad. Fijn toch, dat je in de winter niet tegen een kale tuin aan hoeft te kijken? Welke bodembedekkers ga je voor jouw tuin kiezen?

Bodembedekkers in de tuin nuttig en mooi
© PxHere.com

Het planten van bodembedekkers
Bodembedekkers kun je het hele jaar door planten, mits het niet vriest. Voordat je begint, zal je helaas toch nog één keer het onkruid moeten verwijderen op de plek waar je de bodembedekkers wilt hebben. Ga hierbij rigoureus te werk en zorg dat je het echt met wortel en al uitroeit. Hierna kun je de grond verrijken met een flinke hoeveelheid compost. Gemiddeld heb je negen tot twaalf planten nodig per vierkante meter. Mocht je echt een groot stuk te bedekken hebben, dan kun je er voor kiezen om in eerste instantie wat minder planten, wat verder uit elkaar te zetten. Het eerste jaar moet je dan wel met de schoffel aan de slag. Maar het daaropvolgende voor- of najaar kun je de planten weer uit de grond halen, opdelen en opnieuw planten. Zo creëer je gratis planten.

Bodembedekkers die van schaduw houden
Het is altijd lastig om planten te vinden voor de schaduwplekken in je tuin. Gelukkig zijn er tientallen bodembedekkers die wel van een beetje schaduw houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– Labradorviooltje (Viola labradorica): donkerpaarse bladeren en paarse bloemetjes in april-mei
– Mansoor (Asarum europeum): glimmend groene bladeren, geur van gemberwortel (niet eetbaar!)
– Kleine maagdenpalm (Vinca minor): groen blad, blauwpaarse of witte bloemen in april-mei
– Purperklokje (Heuchera): opvallend getekend en/of gekleurd blad, kleine roze of witte bloemen in mei-juni
– Klimop (Hedera helix): groen blad, is een echte woekeraar, dus pas op dat niet je hele tuin door deze plant wordt overgenomen

Bodembedekkers
© PxHere.com

Andere mooie bodembedekkers
Heb je juist wat plekken die volle zon of halfschaduw krijgen die je wilt bedekken? Ook dan zijn er genoeg soorten bodembedekkers die dit graag voor je doen. Wat dacht je van:
– Roze vetkruid (Sedum spurium): groen blad, bloeit roze/rood in juli-september
– Zegge (Carex morrowii ‘Variegata’): siergras, groen blad met een witte rand
– Dwergmispel (Cotoneaster dammeri): donkergroen blad, bloeit van mei-juni met witte bloemetjes, waarna zich oranje/rode besjes vormen
– Salie (Salvia officinalis ‘Berggarten’): grijsgroen blad, bloeit in juli-september met paarse bloemen

Het verzorgen van bodembedekkers
De meeste bodembedekkers hebben niet veel verzorging nodig. Af en toe wat mest vinden ze wel lekker. En in het vroege voorjaar kun je het blad van de wintergroene planten afknippen, zodat het nieuwe blad vrij spel heeft. Pas wel op dat je bodembedekkers niet gaan woekeren. Af en toe terugsnoeien is de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!