De afgelopen decennia, is de logistieke sector in ijltempo geëvolueerd van een gewone dienstverlener op het vlak van transport, naar een sector met een wereldwijde sleutelpositie. Om je logistieke processen op een efficiënte manier te realiseren, moet je beschikken over de juiste tools, gereedschappen en uitrusting in je magazijn. Pallets zijn zo’n belangrijke tool. Ze helpen je bij het veilig transporteren en opslaan van goederen.

© Pixabay.com

Must-have 1: een heftruck

Een heftruck is een gespecialiseerd type industrieel transportmiddel. Het is uitgerust met één of meerdere vorken en wordt daarom ook wel een vorkheftruck genoemd. Je kan er goederen mee vervoeren tussen verschillende verdiepingen van een gebouw of magazijn, of materialen van containers, schepen, treinwagons en vrachtwagens mee laden en lossen.

Er zijn verschillende types vorkheftrucks zoals heftrucks met een benzinemotor, een pneumatische aandrijving met batterijvoeding, handmatige heftrucks of perslucht aangedreven door een elektromotor.

Must-have 2: pallets

Pallets zijn grote platformen die gebruikt worden om losse materialen of goederen te transporteren. Ze zijn meestal gemaakt uit materialen als plastic, hout of metaal. De meest gekende pallets zijn Europallets of EPAL-pallets: dit zijn gestandaardiseerde, herbruikbare pallets die makkelijk uitwisselbaar zijn, wat zeer efficiënt is in de logistieke wereld. Ze voldoen aan bepaalde productspecificaties en hebben een gegarandeerde kwaliteit.

Naast EPAL-pallets, zijn er wegwerppalletten, displaypallets, chemiepallets, kartonnen pallets, kunststof pallets en houtvezelpallets. Het materiaal waaruit je pallet is gemaakt, heeft een impact op de duurzaamheid.

© Pixabay.com

Must-have 3: een stellingsysteem

Een stelling, of opslageenheid, bestaat uit een reeks horizontale rails om materialen systematisch op te slaan. Stellingsystemen kunnen privé door mensen gebruikt worden, maar voornamelijk professioneel in winkels of magazijnen. Het is de ideale manier om je goederen of materialen te organiseren. De rails van een opslageenheid hebben meestal een set haken, zodat de materialen makkelijk kunnen opgehaald of geleverd worden, en nog steeds georganiseerd blijven.

Vooraleer je investeert in een goed stellingsysteem, is het belangrijk na te gaan hoeveel goederen, materialen of items je gaat opslaan en aan welke vereisten de stelling moet voldoen, om tegemoet te komen aan jouw behoeften. Wil je een mobiele stelling, dan dien je een variant op wielen te kiezen. Zo kan je de stelling makkelijk verplaatsen.

Must-have 4: tussenvloeren en loopbruggen

Tussenvloeren en loopbruggen zijn noodzakelijk bij orderpicking of wanneer je een directe toegang tot je materialen nodig hebt. Het zijn ideale opslagoplossingen voor magazijnen met een grote diversiteit aan producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!