Iedereen heeft een zekeringkast in zijn of haar woning hangen, maar de kans is groot dat niet iedereen weet wat juist het doel is van zo’n kast. Wanneer je je woning wil renoveren, moet je er ook rekening mee houden dat alles juist wordt aangesloten op de kast. Indien je twijfelt, schakel je best een expert in om grote problemen te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van een zekeringkast. 

© Pexels.com

Wat is een zekeringkast?

De belangrijkste vraag: wat is een zekeringkast precies? Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is het een kast waar alle zekeringen samen komen. Andere namen zijn ook wel verdeelkast of groepenkast. Een zekeringkast zorgt ervoor dat er stroom naar alle elektrische punten wordt gestuurd die verbonden zijn met de kast in kwestie. Denk maar aan verlichtingspunten of verschillende stopcontacten. Een zekeringkast zorgt er met andere woorden dus voor dat je je huishouden kan doen zoals je dat gewoon bent. 

Het is belangrijk dat de plaatsing van een zekeringkast op de juiste manier wordt gedaan. Een slechte aansluiting van bepaalde zekeringen kan er onder meer voor zorgen dat er zich een kortsluiting voordoet, wat in het slechtste geval dan weer tot een brand kan leiden. Zo heeft elke zekeringkast ook verliesschakelaars nodig die voorkomen dat er een lek onopgemerkt zou blijven. Wanneer je het in Keulen hoort donderen bij deze termen, schakel je best een specialist in zoals Elektramat België. Dit zijn vakmensen die weten waarop ze moeten letten en wat de huidige voorschriften zijn om volledig in orde te zijn. 

Hoe is een zekeringkast opgebouwd?

In een zekeringkast vind je naast de verschillende zekeringen en de verliesschakelaar ook nog een overspanningsbeveiliging en elektrische kringen terug. Ook hier zegt de naam overspanningsbeveiliging eigenlijk al wat het inhoudt. Het zorgt ervoor dat de spanning die op de apparatuur staat, wordt beperkt waardoor er geen overspanning kan optreden. Te veel spanning kan namelijk ook gevaarlijk zijn. Elektrische kringen zijn dan weer het geheel van alle toestellen in je huishouden die samenhangen aan één zekering. 

De klassieke zekeringkast heeft plaats voor drie rijen van achttien modules. Elke standaard zekering neemt twee modules in, waardoor je dus vijfentwintig zekeringen op een zekeringkast kan plaatsen. De overige vier modules worden gebruikt voor de verliesschakelaars. Belangrijk is dat deze verliesschakelaars nooit worden vergeten bij de opbouw van een zekeringkast. 

© Pexels.com

Waar een zekeringkast plaatsen?

Net zoals alle elektrische toestellen, is het bij een zekeringkast ook belangrijk dat deze op een droge en vochtvrije plaats wordt geïnstalleerd. Bij een huis is dit meestal in de garage of in de inkomhal. Bij een appartement wordt dit in een van de gemeenschappelijke delen geplaatst zodat elke bewoner toegang heeft tot de kast in geval van nood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!