Denkt u bij het horen van ‘witte wijn’ ook direct aan Sauvignon Blanc of Chardonnay? Het zijn allebei druivenrassen waar heerlijke wijn van gemaakt wordt, maar probeer eens iets anders. Bijvoorbeeld een Riesling, een wijn die niet onder doet voor de meer bekende witte wijndruiven. Kies voor een Franse Riesling wijn, bijvoorbeeld uit de Elzas, of voor een Duitse wijn van deze mooie druif.
Wat kenmerkt een goede Riesling?
Een goede Riesling wijn heeft een hoge zuurgraad. Maar sommige exemplaren kunnen ook een zekere kruidigheid in zich hebben. Wat de Riesling zonder meer ook typeert is ‘balans’: niet te zuur, niet te kruidig. De kleur is blinkend frisgroen/geel. Een Riesling ruikt naar appel, groene kruiden en witte bloesem en is in de mond knisperend fris met tonen van peer, limoen en weer: appel.
Jong en oud
Opvallend is het duidelijke verschil tussen een jonge Riesling wijn en een wijn van deze druif die al wat langer geleden geoogst is. Heb je een jonge Riesling te pakken? Dan heeft de wijn een geur met veel frisse kruiden en bloemen en een droge, elegante smaak. Tref je een wat oudere Riesling? Dan is de kruidigheid uitbundiger geworden en heeft er zich een rijpere smaak met wat van honing ontwikkeld. Een goede Riesling kun je behoorlijk lang bewaren. Sommige wijnen, van zeer hoge kwaliteit, zijn na meer dan tien jaar nog heerlijk.
Koel en kalk
De beste eigenschappen van de Riesling druif komen naar boven als hij groeit in een koud klimaat. Duitse wijngaarden zijn dan ook de thuisbasis van deze eigenwijze druif. Franse wijn van deze druif wordt veelal gemaakt in de Elzas, waar de Riesling zelfs ‘Koningsdruif’ genoemd wordt. Ook is de druif te vinden in Oostenrijk en Noord-Italië en buiten Europa, onder meer in Australië, Nieuw-Zeeland en Californië. Echter, door de warmere klimaten van deze wijnstreken ontbreekt het die Rieslings soms aan dat frisse element waar zijn Europese broertjes zo bekend om staan. Naast een koele wind heeft het druivenras nog meer voorkeuren. Om goed te gedijen groeien de wortels van deze wijnstokken het liefst in een bodem die bestaat uit klei, kalk en leisteen.
Riesling combineren met gerechten
Er is een gerecht dat een beroemde match is met een Riesling wijn en dat zijn asperges. Witte gekookte asperges met ham en ei of gegrilde groene aspergetips in een salade met witte kaas en perziken, het maakt niet uit, een Riesling is complementair aan ieder gerecht waarin deze groente de hoofdrol speelt. Een Riesling met een klein zoetje smaakt ook uitstekend bij de iets meer pikante gerechten uit de Aziatische keuken.