Al eeuwenlang is de grote en aantrekkelijke hortensia een geliefde tuinplant. Hij bloeit rijk in verschillende zachte tinten, leent zich als struik, borderplant en potplant, en blijft jarenlang mooi. De hortensia heeft een paar specifieke behoeften: zo is het een waterminnende plant die het best gedijt op zure grond. Dit zijn de belangrijkste tips voor het planten, verzorgen en snoeien van deze mooie tuinplant.
Een hortensia planten
De beste tijd om hortensia’s te planten of te verplanten is het voorjaar, als de vorst uit de grond is. Haal de plant uit zijn pot. Als dat lastig gaat, kan je voorzichtig op de pot kloppen, uitgegroeide wortels onderaan de pot afsnijden of de pot onderdompelen. Het is altijd aan te raden om de kluit een tijdje in een emmer water te zetten – zo zuigen de wortels zich vol en lopen ze zo min mogelijk schade op bij de aanplant. Graaf een kuil die tweemaal zo breed en diep is als de wortelkluit. Vul deels met voedselrijke plantenaarde, en zet de kluit daarop – de bovenkant van de kluit moet op dezelfde hoogte als het maaiveld liggen. Vul de rest van de kuil eveneens met plantenaarde en druk goed aan. Geef de plant ruim water. Verplanten gaat op dezelfde manier. Spit dan de plant uit, en probeer daarmee zo veel mogelijk van de wortels te sparen.
Hortensia’s verzorgen
Hortensia’s zijn makkelijke planten die veel verdragen. Om ze echter hun maximale potentieel te laten bereiken, is het goed om onderstaande tips in acht te nemen.
Water geven
Hortensia’s zijn planten met een grote behoefte aan water. Zorg dat de grond altijd vochtig (niet kletsnat) blijft. Zeker in een droge zomer kan het nodig zijn om elke dag water te geven.
Bemesten
Om zijn bloemenpracht te produceren heeft de plant flink wat voeding nodig. Organische mest, paardenmest of korrelmest is uitstekend. Op de verpakking kan je lezen hoe veel mest je mag toevoegen – voor een hortensia mag je daarvan de bovengrens aanhouden. Ook zijn er commerciële mengsels speciaal voor hortensia’s, die ook invloed kunnen hebben op de bloemkleur (zie hieronder).
Snoeien
Sommige rassen kunnen behoorlijk groot worden. De struik kan dan in het vroege voorjaar eenvoudig gesnoeid worden met een snoeischaar. Veel rassen bloeien hetzelfde jaar dan nog. Maar er zijn ook rassen, zoals de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) die alleen op meerjarig hout bloemen geeft. Een oplossing is dan om het ene jaar de helft van de plant bij te snoeien, en het volgende jaar de andere helft.
De bloemkleur veranderen
Het is je vast bekend dat de kleur van de bloemen afhangt van de bodem. De kleur kan bijvoorbeeld omslaan van roze naar blauw en andersom. Binnen dezelfde kleur kunnen de bloemen ook verschillende tinten aannemen. Verander de bloemkleur door de pH van de bodem te reguleren. Een zure bodem met metaaldeeltjes geeft bijvoorbeeld blauwe bloemen. Voeg daarvoor tuinturf en aluin of oude spijkers toe aan de grond. Een roze plant verkrijg je door kalk aan de grond toe te voegen, waardoor die minder zuur wordt. Er zijn ook commerciële mengsels die hetzelfde effect opleveren. Experimenteer hier zeker eens mee!
Hortensia’s als droogbloem
De bloemen van de plant laten zich goed als droogbloem bewaren. Knip een bloemscherm af als alle bloemen open zijn. Plaats het scherm een tijdje op een donkere plek in een vaasje met water. Vul de vaas niet bij. Na een tijdje kunnen de bloemen ondersteboven gehangen worden of in een bakje onder zand worden gelegd, tot ze helemaal droog zijn. Met de gedroogde bloemen kun je dan weer je huis decoreren.