We zouden het graag ontkennen, maar het is helaas waar: gezond eten is vaak duurder dan goedkoop eten. Een zak chips kost minder dan een zak ongebrande noten en verse groentes zijn vaak duurder dan een zak diepvriespatat.

Gezond koken met een klein budget
© PxHere.com

Moet iedereen met een kleine beurs dan maar voor een ongezonde hap gaan? Zeker niet! In dit artikel lees je hoe je ook met een klein budget gezond kan eten.

Het is maar net hoe je hebt bekijkt…
Voor we je 5 handige tips geven, eerst nog even dit. Gezond eten kan inderdaad een stuk duurder zijn. Voor de prijs van een winkelmandje vol met gezonde, verse, pure, biologische producten betaal je dezelfde prijs als een winkelkar vol met ongezond voer.

Maar toch kan je dit ook anders bekijken. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel waardevolle voedingsstoffen je koopt. Kijk naar wat het je gezondheid oplevert. En kijk naar hoe verzadigend het is.

Die goedkope zak chips is schadelijk voor je gezondheid. Bovendien kan je hem in een keer leeg eten en een uur later weer honger hebben.

Die zak ongebrande noten daarentegen bevat veel:
• Vitamines
• Mineralen
• Vezels
• Antioxidanten
• Gezonde vetten

Allemaal stoffen die bijdragen aan een optimale gezondheid. Bovendien verzadigen noten goed. Neem je om vier uur een handje noten, dan heb je zeker tot je avondmaal geen trek meer. En de zak is dan nog lang niet leeg…

Als je dus kijkt naar de voedingsstoffen, gezondheidsvoordelen en verzadiging die je koopt, zijn gezonde producten ineens niet meer duurder dan ongezond eten.

Gezond koken
© PxHere.com

Gezond koken met een klein budget: 5 tips
1: Maak een boodschappenlijstje
Ook als je een goed geheugen hebt kan een boodschappenlijstje je helpen. Hierdoor krijg je namelijk de kans om van te voren rustig na te denken over wat je gaat kopen. Dat voorkomt ongezonde impulsaankopen, zodat je meer budget overhoudt voor je gezonde boodschappen.

2: Pak de (digitale) folders erbij
Iedere week zijn er tientallen gezonde producten in de aanbieding. Soms kan je wel tot de helft van de prijs besparen. Pak daarom de folders erbij als je je boodschappenlijstje maakt.

3: Bedenk van te voren wat je gaat eten
Bedenk van te voren wat je gaat koken. Dus niet eerst gezonde boodschappen halen en daarna pas bedenken wat voor gerechten je daarmee gaat maken. Dan is de kans namelijk groot dat je niet alles (helemaal) gebruikt en er restjes overblijven. Zonde van de voedselverspilling en zonde van je portemonnee.

Door van te voren te bedenken wat je gaat eten, kan je de gerechten ook op elkaar afstemmen. Heb je een halve avocado nodig voor je avondmaaltijd? Haal dan ook ingrediënten in huis voor een lekkere smoothie, waar je de andere helft van de avocado in kan gebruiken.

4: Goedkope gezonde producten
Zeker niet alle gezonde producten zijn duur. Dit zijn voorbeelden van gezonde budgettoppers:
• Havermout
• Zilvervliesrijst
• Peulvruchten
• Aardappelen
• Uien
• Knoflook
• Eieren
• Groene thee
• Tonijn uit blik
• Sardines uit blik
• Yoghurt
• Kwark

5: Kijk niet neer op diepvriesproducten
Er wordt nog steeds neergekeken op diepvriesproducten, maar deze zijn echt prima om gezond mee te koken. Daarbij kan je denken aan vis, groentes en fruit. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeven deze niet minder voedingstoffen te bevatten dan verse producten.

Sommige diepvriesproducten zijn bovendien een stuk goedkoper dan de verse varianten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!